Saturday, March 24, 2012

Vroča žemljica dneva: "Če maš', daš."

Vroča žemljica dneva.

Kot obljubljeno, začenjam tudi z majhnimi žemljicami, ki bodo morda komu v pomoč ali navdih. Gre za ideje, ki sem jih preizkusil, jih preizkušam, ali pa sem jih pobral kar tako, mimo grede in njive, in imajo, upam, nemara kakšen smisel, okus ali pa vsaj poženejo nekaj dolgočasja skozi okno. 

Današnja žemljica? Čemažev namaz, kajpak.  Iskreno rad imam domače vsakovrstne namaze pa naj bo to zajtrk, večerja (ki je ne bi smelo biti), hladna predjed ali le popoldanski prigrizek. Tako že nekaj let zapored z materjo preprosto kupujeva lahek kremni namaz in ga nato najraje obogativa z nasesekljanim svežim drobnjakom. A ker je v tem času drobnjak še vedno podoben nekaj poslednjim osamelim lasem, sva se v neučakanosti odločila za različico, ki jo naši gozdovi že nekaj dni ponujajo v izobilju. Listi in čebulice čemaža, katerega nekateri zgovorno imeujejo kar gozdni česen in so ga zaradi zdravilnosti cenili že Rimljani, so se izkazali za odlično zamenjavo. Še več, ko sva liste zmlela kar skupaj z namazom, je le-ta postal čudvito sveže zelenkasto-pomladne barve in je na koščku ajdovega ali rženega kruha prava paša za oči. 

Koščku, dveh, treh... eh, kaj, saj niža holesterol! 

1 comment:

  1. Okej, če te zanima čemaž na tisoč in en način, te lahko seznanim z mijim fotrom. Namaz, vložene čebulice, burek, šnops, juha, v solati, s krompirjem ... Posledica: vse smrdi po česnu, I do not like. :(

    ReplyDelete